Chudy jak wegetarianin

Czołem Kompania!

Chcę Wam dziś przedstawić pewne dane pochodzące z badania przeprowadzonego w Brazylii. Pomogą nam one zrozumieć postawiony w tytule slogan i spojrzeć na zjawisko miłym okiem. Czy „chudy” oznacza ‚chudszy niż gruby’, czy rzeczywiście ‚niedożywiony’ i ‚anemiczny’? Jak „chudość” wegetariańska ma się do „normy” wszystkożernych i w końcu jak się to ma do zdrowia? Kilka fajnych pytań, jeszcze więcej interesujących danych. Zaczynajmy! Can’t wait!

Żeby była jasność, wcale nie uważam, by dieta wegetariańskia była jakoś wybitnie zdrowsza od konwencjonalnych sposobów żywienia. Często bywa mniej zdrowa poprzez nieumiejętne zbilansowanie i spożywanie ogromnych ilości nabiału. Badanie prezentuje jednak pewną tendencję, którą bezwzględnie należy uznać za korzyść.

Badanie

Obserwacyjne badanie przeprowadzono w 2013 r. w Sao Paulo. Opublikowano w 2016 pod redakcją Acosta-Navarro JC z Heart Institute (InCor), University of Sao Paulo. W tym badaniu z grona 745 wolontariuszy wybrano 44 wszystkożerców (OMN) oraz 44 wegetarian. Selekcja miała na celu wybranie zdrowych mężczyzn żywiących się w określony sposób nie krócej niż cztery lata. Badanie opisywało szereg parametrów antropometrycznych, w tym m.in. wskaźnik masy ciała (BMI), pomiary obwodu w pasie, stosunek talia-biodro, fałdów skórno-tłuszczowych oraz badanie bioimpedancyjne.

Nie będę opisywał szczegółowej metodologii, użytych algorytmów, narzędzi pomiarów i zmiennych dotyczących badanych osób (wszyscy zainteresowani mogą sięgnąć do źródła).

BMI

Grupa VEG 81,8% w normie / 18,2% nadwaga

Grupa OMN 27,3% w normie / 70,4% nadwaga !!

Talia/biodro

Grupa VEG 97,7% w normie / 2,3% niewłaściwy

Grupa OMN 84,1% w normie / 15,9% niewłaściwy

Tłuszcz masa przez sumę fałdów skórnych

Grupa VEG odpowiedni 56,8% / 43,2% ryzyko chorób związanych z otyłością

Grupa OMN odpowiedni 22,7% / 77,3% ryzyko chorób związanych z otyłością

Tłuszcz masa przez bioimpedancję

Grupa VEG odpowiedni 86,4% / 13,6% ryzyko chorób związanych z otyłością

Grupa OMN odpowiedni 52,3% /47,7% ryzyko chorób związanych z otyłością.

Szczegóły

„Conclusion: Vegetarian men have higher rates of adequate nutrition and a lower prevalence of overweight according to BMI, excess abdominal fat, and excess body fat estimated by circumferences, skinfold measurement, and by BIA.”

Healthier Body Composition in Vegetarian Men Compared to Omnivorous Men
J Nutr Food Sci 6:529. doi:10.4172/2155-9600.1000529
Julio Cesar Acosta-Navarro1, Adriana Midori Oki, Luiza Antoniazzi Gomes de Gouveia, Valeria Hong, Maria Carlos Bonfim, Pedro Acosta-Cardenas, Letícia Romera Picolo, Juliana Nólibos, Gabriela Moraes, Elane Zeferini, Heno Lopes, Márcio Minami, Luiz Aparecido Bortolotto, Wilson Salgado Filho, Raul Dias Santos

Różnice między grupą VEG 4-10 i VEG >10

W badaniu przeanalizowano też różnice występujące między dwiema podgrupami wyłonionymi z grupy VEG. VEG 4-10 to osoby pozostające w tym stylu żywienia od czterech do dziesięciu lat. VEG >10 to grupa wegetarian ze stażem dłuższym niż 10 lat.

Jak widać w powyższych tabelach, dane są jednoznaczne. Długość stażu utrwala i pogłębia jeszcze różnice w badanych cechach antropometrycznych. Czy mnie to dziwi? Wcale! Wiem na swoim i wielu znanych mi osób przykładzie, że dieta wegetariańska często koreluje z niższą ogólną masą ciała. Wspomniana w tytule chudość jest jednak wynikiem zredukowanej tkanki tłuszczowej, a nie np. braku masy mięśniowej czy kostnej.

Conclusion: We observed a lower risk of being overweight and better standard of body composition assessed by BIA and by other classic anthropometric parameters in apparently healthy VEG men compared to OMN men suggesting a protective association of VEG diet that could be of great interest in terms of prevention of chronic diseases like as obesity and diabetes mellitus.”

Healthier Body Composition in Vegetarian Men Compared to Omnivorous Men
J Nutr Food Sci 6:529. doi:10.4172/2155-9600.1000529
Julio Cesar Acosta-Navarro1, Adriana Midori Oki, Luiza Antoniazzi Gomes de Gouveia, Valeria Hong, Maria Carlos Bonfim, Pedro Acosta-Cardenas, Letícia Romera Picolo, Juliana Nólibos, Gabriela Moraes, Elane Zeferini, Heno Lopes, Márcio Minami, Luiz Aparecido Bortolotto, Wilson Salgado Filho, Raul Dias Santos

Dla ciekawskich

Jakby komu było mało i chciał sobie jeszcze poczytać, to poniżej załączam bardzo interesujące opracowanie, sugerujące podobny wpływ spożywania mięsa na powstawanie otyłości, co cukru.

Link dostępny tutaj:

 https://www.omicsonline.org/open-access/meat-in-modern-diet-just-as-bad-as-sugar-correlates-with-worldwideobesity-an-ecological-analysis-2155-9600-1000517.php?aid=74168

Konkluzje tutaj:

Sugar and meat availability comparably contribute to global obesity prevalence. Dietary guidelines should also advocate to minimize meat consumption to avoid obesity.Meat in Modern Diet, Just as Bad as Sugar, Correlates with Worldwide Obesity: An Ecological Analysis

Wenpeng You1* and Maciej Henneberg2
1Biological Anthropology and Comparative Anatomy Unit, The University of Adelaide, Adelaide, SA, Australia
2Institute of Evolutionary Medicine, University of Zurich, Switzerland

 

Ci którzy przeoczyli wczorajszy wpis dostaną dziś Campbellem w pigułce. Na zdrowie! Go Vegan!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *