Osoby cz. 3 Dr T. Colin Campbell

Czołem!

Witam Was ponownie. Dziś mnie nosi. Jak się nie uspokoję,  to napiszę coś jeszcze. Temat postu jak zwykle wyskoczył sam. Mam to szczęście, że nie zmuszam się do pisania i nie wymyślam, „co by tu napisać”, na siłę.

Przydługi wstęp – jak chcesz samo gęste, przeskocz jeden akapit 🙂

W ramach współpracy z Viva Akcja dla Zwierząt Łódź realizujemy projekt WegeWf. Mam zaszczyt prowadzić zajęcia dla grupy ludzi zaangażowanych w proanimalistyczne akcje.

Wspólnie pokazujemy, że wegetarianie czy weganie nie odstają od tzw. „normy” w kontekście zdolności motorycznych. Do grupy dołącza czasem przypadkowa osoba, ktoś z pogranicza „wege”. Tak stało się i dzisiaj. Gościliśmy na zajęciach nową osobę. Najciekawiej zrobiło się po treningu, w tzw. kuluarach (konkretnie w klubowym korytarzu). Seria klasycznych pytań: co z białkiem, czy proteiny są zdrowe, jak tu żyć bez pewnych produktów itd. Ja w takich sytuacjach zawsze wyskakuję „z Campbella”. Jak ktoś poczyta „klasyka”, to już się odpowiednie klapki zaczynają ruszać i otwierać. Kończę dygresję, po prostu tak pomyślałem, że chociaż ramowo trzeba wspomnieć w dziale „Osoby” o wielkim propagatorze diet opartych na roślinach.

Dr T. Colin Campbell – sylwetka naukowa

Kształcił się na uczelniach Penn State, Cornell, Massachusetts Institute of Technology, Virginia Tech. Był doradcą naukowym w American Institute for Cancer Research. Zasiadał w panelach eksperckich Narodowej Akademii Nauk. Otrzymał tytuł profesora honorowego w Chińskiej Akademii Medycyny Zapobiegawczej oraz Uniwersytetu Jiao Tong. Jest emerytowanym profesorem biochemii żywieniowej (Uniwersytet Cornell). Autor setek publikacji naukowych.

The China Study – „Najbardziej dogłębne duże badanie związków między odżywianiem a ryzykiem rozwoju chorób, jakie kiedykolwiek przeprowadzono”

Tymi słowami The New York Times określił badanie przeprowadzone przez zespół kierowany przez Campbella. Przebadano w nim  przy pomocy 350 specjalnie przeszkolonych pracowników 6500 osób z 65 chińskich prowincji. Badanie zorganizowano, aby zrozumieć, dlaczego dane dotyczące śmiertelności z powodu nowotworów w Chinach były tak zróżnicowane w zależności od części kraju. Pod uwagę wzięto między innymi styl życia i sposób odżywiania. Wnioski z badania są dość niezwykłe, a sposób przekazania i wprowadzenia w temat dają dużą dozę wiarygodności i nie stwarzają problemów interpretacyjnych nawet dla laika. Gorąco polecam lekturę The China Study (w Polsce wydana przez Wydawnictwo Galaktyka  jako „Nowoczesne zasady odżywiania”).

Badacze zgromadzili i przeanalizowali dane dotyczące śmiertelności w przypadku ponad 50 chorób, w tym 7 różnych nowotworów, z 65 powiatów i 130 wsi w Chinach kontynentalnych. Krew, mocz, próbki żywności i szczegółowe dane żywieniowe zebrano od 50 dorosłych w każdej wiosce i analizowano pod kątem różnych czynników odżywczych, wirusowych, hormonalnych i toksycznych. W wiejskich Chinach spożycie tłuszczu było o połowę mniejsze niż w Stanach Zjednoczonych, a spożycie błonnika było 3-krotnie wyższe. Spożycie białka zwierzęcego było bardzo niskie, tylko około 10% wielkości spożycia w USA. Średni cholesterol całkowity w surowicy wynosił 127 mg / dl na obszarach wiejskich Chin w porównaniu do 203 mg / dl dla dorosłych w wieku 20-74 lat w Stanach Zjednoczonych. Śmiertelność z powodu choroby wieńcowej była 16,7 raza większa dla mężczyzn z USA i 5,6 razy większa dla kobiet amerykańskich niż dla chińskich. Łączna śmiertelność z powodu choroby wieńcowej w obu płciach na obszarach wiejskich w Chinach była odwrotnie skorelowana z częstotliwością spożycia zielonych warzyw i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale dodatnio wiązała się z łącznym wskaźnikiem spożycia soli oraz apolipoproteiny B. Z kolei apolipoproteiny są dodatnio związane ze spożyciem białka zwierzęcego i częstotliwością spożycia mięsa i odwrotnie związane z białkiem roślinnym, roślinami strączkowymi i warzywami o jasnym zabarwieniu. Częstość występowania innych chorób była również skorelowana z czynnikami żywieniowymi. Nie było dowodów na próg, powyżej którego dalsze korzyści nie byłyby związane ze wzrostem proporcji żywności pochodzenia roślinnego w diecie.

American Journal of Cardiology 1998 Nov 26;82(10B):18T-21T.
Diet, lifestyle, and the etiology of coronary artery disease: the Cornell China study.
Campbell TC, Parpia B, Chen J.

Uwaga!

Lektura tej książki może Tobie lub komuś Ci bliskiemu uratować życie. Ufam, że tak się stanie. Na zdrowie!

 

Uważam, że informacje na temat korzyści płynących z diety opartej na nieprzetworzonych produktach roślinnych są najbardziej odkrywczą wiedzą w historii zachodniej medycyny. Nie jest to ścieżka mocno wydeptana, ale jestem pewien, że stanie się autostradą przyszłości. Nie mamy innego wyjścia.

T. Colin Campbell

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *