Pospolita niepospolita czyli chińskie chipsy

Czołem Kompania!

Dziś króciutki wpis okraszony plakatem. Tematem lekcji jest dość egzotyczny na naszym podwórku owoc jujuby.

Głożyna pospolita u nas niepospolita

To dość łatwe w utrzymaniu i uprawie drzewko możemy mieć w swoich ogrodach. Z opinii przeczytanych na portalach ogrodniczych wnioskować można, że uprawa tych cennych owoców jest tak samo prosta jak jabłoni czy gruszy. Myślę, że warto spróbować wprowadzić szerszym frontem ten owoc poprzez nasze sady wprost na nasze stoły. Jeśli nie ze względów zdrowotnych, to chociażby ze względu na ciekawy smak.

Co zacz

Głożyna pospolita to roślina wydająca owoce przypominające kształtem daktyle w wersji XXL. Smak owocu zbliżony do suszonych jabłek, z lekką śliwkową nutą. Lekko chrupiąca skórka dostarcza wrażeń znanych z konsumpcji chipsów.

 

Oczyszczanie krwi

Dzięki zawartym w jujubie saponinom oraz alkaloidom, spożywając ją, zwiększamy szanse naszego organizmu na oczyszczanie krwi z toksyn i zbędnych metabolitów.

Prozac z pestką

Tradycyjna medycyna chińska od tysięcy lat zaleca systematyczne spożywanie owoców głożyny w celu redukcji stresu, bólów głowy, stanów podwyższonego napięcia nerwowego. Nie do końca wiadomo, która z setek substancji zawartych w tych owocach wykazuje stabilizujące działanie, faktem jest jednak, że jujuba  jest stosowana jako wsparcie dla układu nerwowego, od czasów gdy nie śniliśmy jeszcze nawet o profesjonalnych lekarstwach psychotropowych.

Właściwości zdrowotne

Jujuba zawiera ogromną ilość antyutleniaczy, saponin, tanin, pektyn, bioflawonoidów. Do tego istotne ilości witamin B1, B6, A i C oraz wapnia, potasu i magnezu.

Coś dla urody

 Spożywanie głożyny poprawia jakość skóry poprzez antyzapalne właściwości wielu swych składników. Dobrodziejstwo to można wzmocnić, stosując dodatkowo olejek z jujuby jako zamiennik kremów i balsamów do ciała.

Nie mylić z jojoba

Tak tylko dla porządku dodam, by nie zmyliła Was nazwa naszej dzisiejszej bohaterki. Jujuba i jojoba nie mają ze sobą nic wspólnego. Jojoba to olej z krzewu Simondsia chinensis (goździkowiec rodem z kaliforni)

All Comments

  • Z jujuba , jagód goji , white fungus czyli białego falowanego grzyba robi się przepyszna zupę , jest przepyszna . Taka zupa jadana codziennie leczy , wspomaga organizm a nawet powoduje zwolnienie procesów starzenia a tak że mając już zmarszczki po dłuższym czasie powoduje ich zniknięcie . Mam 47 lat a wyglądam na 26 , jadam ta zupkę od 26 lat codziennie . Cera jest niesamowicie jedwabna i delikatna . Taka ciekawostka mała w white fungus jest mnóstwo kolagenu i innych dobroci . Radzę zasięgnąć troszkę wiedzy na temat japońskiej kuchni a chińska raczej radzę z lekka omijać bo jest przeciwieństwem japońskiej 🙂

    Ewa Wrzesień 15, 2018 9:44 am Odpowiedz

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *